Sałatka z kapusty pekińskiej i serem feta


Wspaniała sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka. Idealna na różne imprezy, śniadanie, kolację, a także do zabrania np. jako lunch do pracy. Jest prosta, smaczna i łatwa do przygotowania.
Składniki na ok. 6 porcji (ok. 1,8 litra):
- pół kapusty pekińskiej
- pierś z kurczaka
- ok. 1 litra domowego bulionu warzywnego (kupnego lub ewentualnie z kostki rosołowej, czy proszku)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 200 g sera feta
- ½ szklanki słonecznika (ok. 70g)
- kilka łyżek majonezu (według uznania, mniej więcej 5 łyżek)
- sól (niedużo) i pieprz czarny, mielony
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka ugotować na bulionie (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej) do miękkości. Wyciągnąć z bulionu, ostudzić i pokroić w kostkę.
- Kapustę poszatkować.
- Kukurydzę odsączyć na sitku.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Kapustę, pierś z kurczaka, ser, słonecznik, kukurydzę i majonez połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (Nie dawać za dużo soli! Sałatka jest już słona od fety.)
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.