Zapiekanka z chipsów Tortilla
- Szczegóły

Szybka do przygotowania przekąska np. na imprezę. Chipsy zapiekamy z szynką, kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką i serem żółtym. Przekąska ekspresowa. Układamy tylko wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi.
Zapiekankę można podawać samą, z sosem Taco lub innym, dowolnym dipem.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
- 1 paczka chipsów Tortilla (paprykowe lub chili, ok. 200g)
- ok. 100g szynki parmeńskiej
- ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 2 papryki grillowane bez skóry (mogą być ze słoika)
- 150g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Garść chipsów pokruszyć na drobno. Odłożyć na bok.
- Resztę chipsów wsypać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich plasterki szynki.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć dobrze na sitku.
- Papryki dobrze odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na szynce. Posypać kukurydzą, fasolą, na końcu serem żółtym i pokruszonymi kawałkami tortilli.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., aż ser się rozpuści.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 10 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 15 min. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.