Sałatka z pieczonej papryki i buraków (dieta dr Dąbrowskiej)


Lekka, aromatyczna i smaczna sałatka zgodna z dietą dr Dąbrowskiej. Do jej przygotowania używamy pieczonej papryki i pieczonych lub gotowanych buraków. Całość doprawiona jest zieloną cebulką, octem jabłkowym i przyprawami.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 4 papryki czerwone
- 2 buraki (ugotowane lub upieczone: Jak upiec buraki znajdziesz tutaj: "Pieczone buraki")
- zielona cebulka
- ok. 1 łyżki octu jabłkowego
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka ściemnieje i popęka.
- Papryki przełożyć od razu do woreczka do mrożenia i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Następnie obrać ze skórki.
- Ugotowane lub upieczone buraki obrać.
- Papryki i buraki pokroić w paski.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić.
- Papryki, buraki, cebulkę przełożyć do miski. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!