Sałatka ryżowa z tuńczykiem


Klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem. Szybka, prosta, smaczna i sycąca sałatka na imprezę, do biura, ale również na rodzinną kolację z pieczywem.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
- 100 g długoziarnistego ryżu
- 1 puszka z tuńczyka w oleju lub sosie własnym (ok. 150 g po odsączeniu)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 250 g po odsączeniu)
- 4 jajka
- trochę zielonej cebulki lub szczypiorku
- ok. 4 łyżek majonezu
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Ryż powinien być ugotowany na sypko, nie rozgotowany). Następnie dobrze odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
- Tuńczyka i kukurydzę odsączyć.
- Ryż przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, kukurydzę i jajka. Dodać posiekaną zieloną cebulkę lub szczypiorek i majonezu do smaku (ok. 4 łyżek). Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę można podawać od razu. Można ją również schłodzić w lodówce.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.