Sałatka śledziowa z jajkiem


Szybka, bardzo prosta w wykonaniu, świąteczna sałatka śledziowo- jajeczna. Pyszna na co dzień, jak i na święta.
Składniki na 4- 5 porcji:
- ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
- 5 jajek
- 70 g ogórków konserwowych
- 2 zielone cebulki
- 60 g majonezu
- 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
- Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
- Schłodzić lub podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.