Sos holenderski


Przepis na pyszny sos holenderski. Ten klasyczny sos ma wielostronne zastosowanie. Pasuje super nie tylko do szparagów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 żółtka
- 200g masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić, zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła.
- Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (W tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
- Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko "mrugała". (Należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Można również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodać masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny). Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.
Kuchnia: |
Francuska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.