Sos pomidorowy do pizzy


Uniwersalny sos pomidorowy pasujący do każdej domowej pizzy.
Składniki:
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie.
- Dodać resztę składników i zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 20 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Uwaga:
- Sosu wystarcza na 7 okrągłych pizz o średnicy ok. 24cm. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu, to resztę można zamrozić.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
Sosu wystarcza na 7 pizz o średnicy ok. 24cm. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.