Sos kurkowy


Sos z kurek do kopytek, klusek śląskich, makaronu, placków ziemniaczanych, czy mięsa. Można przygotować go ze świeżych lub mrożonych grzybów. Jest łatwy do przygotowania i pyszny.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 300 g kurek, świeżych lub mrożonych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g (lub 2 łyżki) masła klarowanego lub zwykłego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- sól
- ok. 150 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Jeśli używacie kurek mrożonych to należy przełożyć je na sitko umieszczone nad miską i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi i jeśli to konieczne oczyścić.
- Świeże kurki oczyścić tak, jak jest to podane w artykule: Jak oczyścić kurki. Dobrze osuszyć na ręcznikach papierowych.
- Następnie duże kurki pokroić na kawałki. Jeśli kurki są małe to pozostawić je w całości, a jeśli mieszane to większe pokroić na kawałki wielkości małych grzybów.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodać kurki i smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, przez ok. 6 minut.
- Dodać pieprz, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
- Wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować ok. 1 minuty, mieszając.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!