Sos czosnkowy


Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do dań z grilla, ale nie tylko. Pasuje również do pieczonych ziemniaków i frytek, placków z cukinii, do smażonych, pieczonych lub podawanych na zimno mięs i kiełbas, do kebaba i pizzy. Znakomity jako dressing do sałatek. Pasuje nawet do sera żółtego.
Sos czosnkowy jest bardzo prosty do przygotowania, a zarazem bardzo smaczny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już mamy sos gotowy.
W zależności od tego, jak ostry ma być sos możecie dodać od 1 do 3 ząbków czosnku. Z jednym ząbkiem czosnku, sos jest łagodny. Z trzema ząbkami jest ostry. Ja dodaję 2 ząbki i sos wychodzi jak dla nas perfekcyjny.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego) lub gęstej, kwaśnej śmietany 12- 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku (mniej lub więcej w zależności od preferencji)
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Jogurt (lub śmietanę) wymieszać w misce z majonezem.
- Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos można podawać od razu. Można go również przykryć i schłodzić w lodówce, aby się przegryzł.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!