Zupa krem z białych szparagów


Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.
Składniki na 3- 4 porcje:
- 500 g białych szparagów
- 750 ml wody
- 2 łyżeczki masła
- 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 1 żółtko
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj: "Jak przygotować szparagi").
- Łupiny i odcięte końcówki ugotować w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Wywar przecedzić przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucić.
- Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem. (Można również odłożyć kilka kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
- Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. (Mąkę ryżową miksuję blenderem ze śmietaną).
- Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |

Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.