Barszcz wigilijny na zakwasie


Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Barszcz podajemy z uszkami. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: „Zakwas buraczany”.
Składniki na ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji:
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 burak
- ½ selera
- kawałek pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
Wywar grzybowy:
- ok. 30g suszonych grzybów
- 500ml wody
Zakwas buraczany:
- z przepisu: „Zakwas buraczany”
Dodatkowo:
- majeranek
- czosnek
- sól, czarny pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
- Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
- Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
- Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
- Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania: ok.
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 1,5 litra barszczu, ok. 5- 6 porcji |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.