Barszcz czerwony z suszonych buraków


Czysty, klarowny barszcz przygotowany na suszonych burakach. Można podawać go z uszkami, ziemniakami, jajkiem lub w szklance do krokietów i pasztecików. Prosty do przygotowania.
Składniki:
- 100 g suszonych buraków
- 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 kawałki suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Suszone buraki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
- Następnie dodać sok z cytryny lub ocet, majeranek, sól i pieprz. Barszcz przecedzić przez sitko.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!