Zupa pomidorowa na rosole


W jeden dzień rosół, a na drugi zupa pomidorowa na rosole dla odmiany. Jeśli macie już ugotowany rosół, to przygotowanie na nim pomidorowej zajmie wam 5 minut. Do tego trzeba ugotować ryż lub makaron i już pyszna zupa gotowa.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 1,5 litra rosołu z kurczaka
- ok. 150 g koncentratu pomidorowego
- ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej według uznania)
- posiekana natka pietruszki
- makaron (ok. 50 g na osobę) lub ryż (ok. 30 g na osobę)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż lub makaron według przepisu na opakowaniu.
- Rosół podgrzać. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać, żeby się rozpuścił. Zagotować. (Koncentrat najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej kwaśności i koloru zupy).
- Na końcu wmieszać śmietanę. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.