Zupa krem z zielonego groszku


Prosta zupa z zielonego groszku. Można wykorzystać świeży lub mrożony groszek. Do zupy będą pasować grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, a także makaron. Zamiast zabielać zupę, można podać ją z kleksem ubitej śmietanki. Jest również smaczna bez zabielania.
Składniki na ok. 4 porcje:
Zupa:
- 1 litr bulionu warzywnego według przepisu: "Bulion warzywny"
- 450 g groszku zielonego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól, czarny pieprz mielony
Dodatkowo (opcjonalnie):
- ok. 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
- posiekana zielona cebulka
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Odstawić na bok.
- Bulion warzywny doprowadzić do zagotowania. Dodać groszek i ponownie zagotować. Dalej gotować na niskiej mocy palnika przez 10 minut. (Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
- Do zupy dodać przesmażoną cebulę. Całość zmiksować blenderem na krem. (Według uznania można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupa jest gotowa, ale można dodać do niej trochę śmietanki. Śmietankę można ubić na sztywno i podawać zupę z kleksem śmietany. Posypać posiekaną, zieloną cebulką.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.