Zupa krem z cukinii


Zdrowa, lekka, kremowa zupa z cukinii. Szybka, łatwa, a do tego aromatyczna. Podałam ją z kleksem gęstej śmietany, jako pierwsze danie. Jeśli ma być bardziej konkretna to można podać ją z grzankami lub świeżym pieczywem.
Składniki na 1, 4 litra (ok. 4 porcje):
- 4 małe cukinie (łączna waga do 900g)
- 600 ml bulionu np. warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek osobno drobno posiekać.
- Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni roztopić masło. Dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię. Smażyć przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować przez 15 minut na małej mocy palnika. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
- Następnie zmiksować zupę blenderem. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 porcje, (1 litr i 400 ml zupy) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.